keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Suolapitoisuus puhuttaa

Keskitalven pakkasissa maistuvat makkarat. Tässä huikopala-annoksessa Lagerwurstin
ja Urugualaisen chorizon seurana on hapankaalia, ranskankermaa ja Dijon-sinappia.
Intoa täynnä kuin ilmapallo. Näin kuvittelin, kun ensimmäisen historiallisen julkaisuni tällä sivulla tein. Todellisuus on karua ihmeempää. Alkaa selittää itselleen ehtivänsä kaikkea, ja kun niin ei käy, masentuu. Ajattelin edellä mainitun pohjalta edetä tämän foorumin kanssa, ajatuksella ”Ei paineita, ei pakkoa”. Jos on jotain annettavaa, annetaan. Tärkeintä tässä on tietenkin se, että jos jotakin kiinnostaa, niin tämä kannattaa!

Yksin tässä maailmassa on hankalaa, vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta tehdä mitään. Tukenani esimerkiksi tässä osiossa on loistava mainostoimisto ON. He tsekkaavat, suodattavat ja julkaisevat juttuni sivuillamme. Kiitos siitä.

Asiaan. Itseäni on viime aikoina häirinnyt keskustelu päällysmerkinnöissä ilmoitettavasta suolapitoisuudesta. Teimme n. 3 vuotta sitten todella suuren suolapitoisuuden säädön tuotteillemme. Pyrimme siinä n. 0,9-1,1 %:n suolapitoisuuksiin. On tuotteita, joissa sen alentaminen on täysin mahdotonta gastronomisesti, ja niissä sitä emme siis tehneet. Nyt joku komissio, direktiivi tms. on tehnyt järkevän päätöksen, että tuotteessa pitää ilmoittaa myös raaka-aineessa olevat suolat. Loistavaa.


Yritän ymmärtää ja hyväksyä tämän. Ei onnistu. Kokin järkeeni ei käy se, että ketä tai keitä tämä palvelee. Kysyin laatupäälliköltämme Terhiltä, keneltä tämä suositus tai määräys on tullut. Terhi ei osannut nimetä ketään henkilöä. Oma johtopäätökseni asiasta on, ettei keneltäkään henkilöltä, vaan epämääräiseltä möykyltä, johon on todella vaikeaa sada yhteyttä. Yhteys Brysseliin johonkin instanssiin, joka tietää asiat paremmin kuin kukaan muu.


Tämä tehdään ilmeisesti kuluttajan parhaaksi. Hyvä niin. Vaatii kuluttajaltakin valveutuneisuutta erottaa luontainen ja lisätty suola. Mielenkiinnolla odotan Sydänliiton kannanottoa, kun yhtäkkiä Sydänmerkki-tuotteetkin ovat suolaisia tai jopa voimakassuolaisia. Jännää.

Ensi kerralla jotain muuta.

Timo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti